man utan fallskyddspaket

Fallskyddspaket – för arbete i fastigheter på hög höjd

Många arbeten kräver att människor vistas på väldigt höga höjder. Det kan till exempel vara då ett tak ska renoveras, då en skorsten ska sotas eller då fönsterrutorna på en hög byggnad ska putsas. Vid sådana arbeten finns det givetvis stora risker för skador eftersom det kan hända att den som arbetar ramlar ned. Man kan känna sig säker och i kontroll, men det kan alltid hända olyckor och om man väl har ramlat så går det inte att göra något åt det. I värsta fall kan det leda till en dödsolycka.

Fallskydd

Förr i tiden då man inte var så noga med säkerheten så var just den här typen av olyckor väldigt vanlig på till exempel byggarbetsplatser. Numera är det därför krav på att man använder sig av fallskyddspaket av olika slag. Ett fallskyddspaket är ett paket med allt man behöver för att vara skyddad vid arbete på höga höjder. Det innehåller sele, karbinhake, stödlina med mera. Som arbetsgivare är man skyldig att tillhandahålla denna utrustning. Genom att använda ett fallskyddspaket så är man skyddad vid eventuella fall på samma sätt som vid till exempel bergsklättring. Via selen är man kopplad till en stödlina som är fäst vid taket eller på en annan säker plats. På så sätt hålls man i luften av linan om det skulle hända att man ramlar.

I vissa fall behöver man fallskyddspaket för att över huvud taget kunna utföra sitt arbete. Det kan till exempel vara om en fasad som inte kan nås på annat sätt ska målas om. Då hissas målaren helt enkelt till platsen via stödlinan.

Ett fallskyddspaket ska vara CE godkänt och om det är det så är det i princip helt säkert såvida man har följt alla instruktioner. För att underlätta arbetet bör det också vara bekvämt att ha på sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *