Plisségardiner

Plisségardiner är oerhört praktiska och används som solskydd och för att minska insyn. Med sin strama look fungerar de dessutom som snygga inredningsdetaljer. De finns att köpa i många olika färger och kan måttbeställas för att passa dina fönster.

Vad är en plisségardin?

En plisségardin är en typ av veckad gardin, som påminner om persienner i sin funktion. Till skillnad från persiennen består plisségardinen av ett helt tygstycke. Ordet “plissé” betyder “regelbunden, fin veckning av tyg”. Det veckade tyget omsluts av två lister, en över- och en underlist. Plisségardinen kan placeras i fönsterkarmen eller ovanpå.

Skyddar mot solen

Plisségardinen är ett mycket bra alternativ om du vill skydda dina fönster från solen. Eftersom gardinen är gjord i ett enda stycke, blir det inga glipor där solljuset kan tränga in. Välj en mörkläggande plisségardin om du vill utestänga solljuset, till exempel i sovrummet. Tyget stänger också ute värme, vilket gör ditt sovrum mer behagligt att vistas i. Vintertid skyddar gardinen istället mot kyla.

Du kan också välja ett transparent tyg som ger mer genomsläpp. På så vis får du en gardin som utestänger de starka solstrålarna, men släpper igenom ett vackert, milt solljus. De passar bra i kök och vardagsrum.

Motverkar insyn

Med en plisségardin kan du välja vilken del av fönstret du vill skydda från insyn. Vissa varianter går nämligen att reglera i både över- och underkant. Du kan därför fälla ut gardinen så att den till exempel endast täcker nedre delen av fönstret. Ofta är det fönstrets nedre del som står för insynen. Känslan av instängdhet minskar eftersom du låta övre delen av fönstret vara öppet för dagsljus.

Att tänka på vid köp

Om du vill köpa en plissé ska du först fundera över användningsområdet. Ska den fungera som sol- eller insynsskydd, eller bara vara ett snyggt alternativ till en vanlig gardin? Utifrån funktion väljer du sedan tyg, färg och eventuellt mönster. Om du har ett fönster eller en dörr med ovanliga mått, så är det enklast att beställa måttanpassade gardiner. Det finns lösningar för alla former.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *