Så skapar du och behåller en attraktiv arbetsplats

Forskning visar på att en attraktiv kontorsmiljö ökar vår produktivitet och trivsel på arbetet.  Exempel på element som spelar in är färg, form, ljud, ljus, temperatur och akustik. Att kontoret har en frisk luft och trivsam städad miljö ger också en mer positiv miljö. Många arbetsplatser har städhjälp någon gång i veckan samt bra teknik eller andra medel som ingår i det dagliga arbetet.

Dessvärre finns det mycket mer arbetsgivare kan göra för att skapa de bästa förutsättningarna för anställda som minskar stress, huvudvärk och sämre prestation. Vi har här samlat tips på saker som både arbetsgivare och anställda kan följa för att skapa en mer trivsam kontorsmiljö.

 

  • Se över riskerna med kontorslandskap
    Öppna kontorsmiljöer ökar risken för kortare sjukfrånvaro, då infektioner lättare sprids från person till person. Att ha öppet kontorslandskap har förstås fördelar. För att skapa en mer trivsam miljö i din öppna kontorslokal är en bra lösning att förse varje skrivbordsplats med handdesinfektionsmedel. Denna lösning är effektiv mot mot bakterier och olika virus. Många ogillar att använda handsprit då det lätt leder till torra händer. Därför kan det vara en god idé att även investera i handkräm till varje skrivbordsplats.

 

  • Håll ordning på ditt skrivbord
    Håll ordning på papper och dokument samt torka av ditt skrivbord emellanåt med en vanlig trasa och rengöringsmedel. Om du har ordning är det lättare för städpersonal att städa ordentligt, det blir även lättare för dina kollegor att hitta viktigt arbetsmaterial ifall du skulle vara borta från jobbet någon dag.

 

  • Uppmuntra till städning på kontoret
    Undersökningar av Arbetsmiljöverket visar på att många arbetsplatser har brist på fysisk variation vilket leder till belastningsskador hos anställda. Genom att fördela städområden till anställda skapas en naturlig paus i det dagliga arbetet som aktiverar stillasittande kontorsanställda. Som arbetsgivare kan du ändra tidsupplägget för anställda, så att de har tid med sina städuppgifter. Investera i bra städutrustning för kontorslokaler som underlättar städningen. Rätt variation av både fysiskt och mentalt arbete kan vara hälsofrämjande, vilket alla på kontoret tjänar på. Städning är dock ett hantverk, så uppmuntra anställda att tänka på både lyft och hållning så att deras ryggar inte tar skada.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *